Lennart Mossberg måleri.
30 september – 22 oktober 2017
Vernissage lördag den 30 september klockan 12 – 15

Möte med...

Det första intrycket av Lennart Mossbergs landskapsmålningar är att han försöker radera ut motivet med hjälp av palettkniven. Bilderna blir inte till för att vi ska kunna gå in i dem och känna oss hemma. Ortbestämnande titlar är sällsynta. Om en ovanligt store och praktfull målning får heta Vid Vättern så är det möjligen en eftergift till det landskap där konstnären har sina rötter. Mycket riktigt berättar han att vättersnipan ligger och väntar på att vårrustas.
I ateljésamtal flimrar namnet Folke Dahlberg förbi.
Det är för övrigt sparsamt med geografiska bestämningar även om undantag finns: Ett rödockra färgfält associerar till toskansk jord, det resulterar i en titel – Italien.

Olle Granath

Tidigare har jag arbetat mer figurativt och målat efter modell och stilleben, där vertikalen ger sig själv.
Sedan ägnade jag mig ett tag åt mönster, eller ornament är nog ett bättre ord. När jag en sommar ägnade mig åt landskapsmåleri blev jag alltmer fascinerad av frågan var det slutar. Var sätter jag gränsen? Men så insåg jag att det bara är att bestämma sig. Det här är ett utsnitt av den verklighet du står inför. Brytningspunkten ligger i glappet mellan det igenkännliga och det helt abstrakta. Det är där spänningen uppstår och det kan ske i samma bild.

Jag drar en lans för långsamheten. Saker och ting går alldeles för fort nuförtiden. Jag vill att mina bilder skall erbjuda en paus, ett lugn. Det här lilla som är min ateljé är mitt eget universum som jag uppfyller varje dag.
Det är viktigt at få gå in i sen egen värld.

Lennart Mossberg

skf